Tegoroczną edycję krzeszowskich Powidlaków honorowym patronatem objęli Wojewoda Podkarpacki - Małgorzata Chomycz-Śmigielska oraz Marszałek Województwa Podkarpackiego - Władysław Ortyl.
Wielkim sukcesem Powidlaków jest połączenie elementów kultury prowincjonalnej z najciekawszymi zjawiskami współczesnej kultury powszechnej. Wydarzenia towarzyszące Powidlakom są zawsze szeroko relacjonowane przez media zarówno lokalne jak i ogólnopolskie. Tegoroczne "POWIDLAKI 2015" zapowiadają się równie wspaniale. Serdecznie zapraszamy do aktywnego w nich uczestnictwa, próbowania powideł, podziwiania występów artystycznych oraz udziału w konkursie kulinarnym.
Pomysł organizacji Powidlaków zrodził się kilkanaście lat temu, zainspirowany odwieczną krzeszowską tradycją smażenia powideł.
Z biegiem lat Powidlaki organizowane najpierw w prywatnej zagrodzie powidlarskiej mieszkańca Krzeszowa Stanisława Kutmana rozrosły się do rangi jednego z najważniejszych wydarzeń kulturalnych Podkarpacia.
Krzeszowskie powidła oraz doskonałe krzeszowskie krupiaki tak spodobały się w Polsce, że w 2005 roku niewielkiej gminie Krzeszów przypadł w udziale zaszczyt bycia gospodarzem wojewódzkiej edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Krzeszów ze względu na swoje historyczne tradycje, a także na wyjątkowy klimat sprzyjający artystycznym przedsięwzięciom stał się miejscem, które szansę swojego rozwoju upatruje w kreowaniu wydarzeń kulturalnych i artystycznych.