Sezon grillowy w pełni - sprzęt już dawno stoi na tarasie, lodówka pełna przysmaków, goście zaproszeni. Wystarczy kupić węgiel i podpałkę, aby spędzić w ogrodzie kolejny miły wieczór w towarzystwie rodziny i przyjaciół. Czy wiesz, na co zwrócić uwagę, wybierając paliwo do grillowania? Jeśli nie, zaraz wszystko stanie się jasne.
Węgiel drzewny
Pierwszym rodzajem paliwa, stosowanym powszechnie do grillowania, jest węgiel drzewny w postaci bryłek. Czas jego rozpalania to około 10-15 minut. Węgiel drzewny wydziela bardzo dużo ciepła, dzięki czemu szybko przygotujemy potrawy. Po upływie 30-40 minut podrzucone na początku bryłki należy uzupełnić nowymi, aby podtrzymać ogień. Na rynku dostępnych jest wiele różnych rodzajów węgla drzewnego. Najlepszym wyborem będzie ten, który pozyskany jest z twardego drewna. Niestety, zdecydowanie częściej natrafić można na węgiel będący właściwie odpadem opałowym. Słabej jakości produkt poznać można po krótkim czasie palenia i niskiej temperaturze, jaką wytwarza.
Brykiet
Drugi rodzaj paliwa do grilla to brykiet. Za sprawą zbitej budowy, czas potrzebny do jego rozpalenia jest dłuższy, niż w przypadku węgla w bryłkach. Rekompensuje to jednak wolniejsze tempo spalania oraz wysoka kaloryczność, dzięki której uzyskamy bardzo wysoką temperaturę. Brykiet świetnie nada się do grillowania dużych kawałków mięsa. Przyrządzimy na nim bez problemu całego kurczaka czy też grube plastry karkówki. Zaopatrując się w sklepie w ten produkt warto sprawdzić jego skład. Niektóre brykiety zawierać mogą substancje przenikające do przygotowywanych posiłków.
Drewno
Ostatnią możliwością jest pieczenie potraw na grillu opalanym drewnem. Do tego celu wybrać należy drewno pochodzące z drzew liściastych. Rośliny iglaste zawierają olejki eteryczne, które pod wpływem gorącej temperatury ulatniają się, napotykając po drodze grillowane przez nas mięso. Niektóre z nich cechują się właściwościami toksycznymi, co może sprawić, że przyjemny czas w ogrodzie skończy się nieprzewidzianymi, poważnymi konsekwencjami. Aby ułatwić sobie rozpalanie drewna, należy wybrać dobrze wysuszone szczapy. Grillowanie na drewnie to idealny sposób na przyrządzenie aromatycznych, soczystych potraw. Wymaga zwiększonej czujności i częstszego podrzucania do ognia, opłaci się jednak spróbować, ponieważ efekt z pewnością będzie tego wart.
Kupując węgiel drzewny, brykiet lub drewno do grillowania, warto zwrócić uwagę na jakość produktu. Najtańszy węgiel może okazać się mało kaloryczny, przez co zużyjemy go nawet dwukrotnie więcej podczas jednego wieczoru, niż węgla wysokiej jakości. Ostrożność należy zachować także w przypadku taniego brykietu. Aby upewnić się, że nadaje się do przyrządzania potraw, konieczne jest zapoznanie się z etykietą produktu. Jeśli natomiast chcesz, aby grillowane mięso przejęło wspaniały aromat drewna, wybierz to, które pochodzi z gatunków liściastych. Obowiązkowo sprawdź także skład podpałki, którą użyjesz do rozpalenia ognia. Bez względu na jej jakość należy poczekać aż całkowicie się wypali, zanim na ruszcie umieścimy kiełbaski, karkówkę, warzywa. Zachowując wszystkie te środki ostrożności będziemy mogli cieszyć się doskonałym smakiem samodzielnie upieczonych potraw. Wszystko, co potrzebujesz do grilla, znajdziesz na stronie Castorama.pl.