Kuchnia to wyjątkowe miejsce w każdym domu, gdzie przekładamy naszą wyobraźnię i umiejętności na pyszne potrawy. Nie da się ukryć, że wspólne posiłki to doskonały sposób na zacieśnienie więzi rodzinnych. Podboje kulinarne nie mają jednak racji bytu bez garnków.
Przez żołądek do serca
Nie wyobrażamy sobie kuchni bez garnków i naczyń. Bez nich przygotowanie wyjątkowych dań nie byłoby możliwe. Niegdyś prym wiodły garnki emaliowane, które teraz zostały zastąpione przez bardziej nowoczesne rozwiązania. Obecnie kupując garnki zwracamy uwagę, by były funkcjonalne, solidne i ładne. Warto wybierać komplety, gdyż mnogość elementów otworzy nam szerokie możliwości przyrządzania różnych dań. W ich skład wchodzą zazwyczaj mały rondel, który jest świetny do gotowania jajek, mleka. Możemy go użyć do podgrzania już gotowego jedzenia. Garnki uniwersalne o pojemności 2-5l. Dzięki nim zrobimy wszelkie dania obiadowe i zupy. Kilku litrowe kociołki, które są niezbędne w przygotowywaniu takich potraw jak gołąbki czy bigos. Zwolennicy dań pieczonych mogą pokusić się o brytfanki, które pomogą nam przygotować pyszne zapiekanki. Warto, by wybrany przez nas komplet składał się z 6-7 garnków, z taką ilością spokojnie przygotujemy najbardziej wykwintny obiad.
Garnki na medal
Kupując garnki zwracamy uwagę na ich użyteczność i wygląd. Powinny być trwałe czyli bez problemu powinny wytrzymywać nasz kuchenne zmagania. Warto zakupić naczynia wyposażone w powłokę teflonową. Dzięki niej będziemy mogli smażyć bez tłuszczu i bez strachu przed przypaleniem. Jeśli nasza kuchnia nie należy do największych zwróćmy uwagę czy garnki mają odczepiane rączki. Tak prosta funkcja pozwoli nam zaoszczędzić miejsca w szafkach. Pamiętajmy o ekonomiczności. Perfekcyjne garnki powinny szybko nabierać temperaturę ale wolno ją tracić. Dodatkowo łatwo się czyścić z silnych zabrudzeń i nalotów. Specjalnie powłoki pomogą nam zaoszczędzić wodę i czas poświęcony na szorowanie brzydkich smug. (cytat: https://www.bellodecor.com.pl/silit ) Nie zapomnijmy, by nasz komplet był wyposażony w zestaw pokrywek niezbędny w codziennym gotowaniu.
Jaki materiał wybrać?
Na rynku mamy szeroki wachlarz możliwości w doborze wymarzonych garnków. Decydując się na stalowe pamiętajmy, by były wykonane ze stali szlachetnej i nierdzewnej. Będą wtedy wytrzymałe i odporne na korozję. Naczynia żeliwne są bardzo odporne na wszelkie uszkodzenia. Do ich produkcji nie używa się żadnych substancji chemicznych. Naczynia miedziane są polecany do gotowania potraw zielonych, gdyż podkreślają ich piękny kolor. Niestety w przypadku innych mogą przekłamywać barwy. Klasyczne garnki emaliowane, są tanie i wszystkim zapewne znane. Niestety nie są odporne na zadrapania. Dla alergików polecane są garnki nie zawierające niklu. Warto, by wybrane przez nas garnki miały powłokę ceramiczną, która ułatwia utrzymanie czystości i zapobiega przywieraniu gotowych przez nas potraw.