21 grudnia to dobry moment na przedświąteczne zakupy. Szczególnie jak będzie można kupować wysokiej jakości produkty spożywcze, które uświetnią świąteczny stół wigilijny. Rzeszowskie Podkarpackie Centrum Handlowe Agrohurtu (ul. Lubelska 46) po raz piąty organizuje Podkarpackie Regionalia, będące okazją do smakowania tradycyjnych regionalnych potraw. Właśnie 21 grudnia br. (sobota) w Hali nr 4 odbędzie się ich kolejna edycja tym razem pod hasłem ?Świąteczny stół?. Impreza zgromadzi blisko 50 wystawców-producentów m.in. wyrobów wędliniarskich, serów, pieczywa, miodów, słodyczy, żywych choinek oraz ozdób świątecznych, a także potraw wigilijnych czy domowych wypieków przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich.
- Handlowcy mają do dyspozycji 1,5 tys. m2. Ta impreza to radykalne skrócenie kanałów dystrybucji pomiędzy producentem a klientem, co ma też ważny wpływ na cenę oferowanych produktów ? zachęca do udziału w imprezie Adam Dziedzic, prezes Agrohurtu. ? Kupujmy u naszych regionalnych przedsiębiorców bazując na ich doświadczeniu. Coraz też częściej, dbając o zdrowie, zwracamy uwagę na to co jemy, a tradycyjne, wolne od chemii, jadło zdecydowanie służy jego poprawie.
Wśród wystawców m.in. członkowie Klastra Podkarpackie Smaki: Zakład Mięsny ?Jasiołka?, Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich ?Zagroda Handzlowianka?, znana z ekologicznych wyrobów firma ?AWB? Handzlówka Alina Becla, firma SOŁTYS Potępa Mariusz z ręcznie robionymi pierogami, Piekarnia G. Kiełtyka oraz Flisackie Spływy Galarem Marii i Mieczysław Łabęckich z oryginalnymi wypiekami.
W program Podkarpackich Regionaliów ?Świąteczny stół? m.in.:
- godz. 8.00 Jarmark Bożonarodzeniowy: kiermasz, degustacje
- godz. 9.00 Pokaz Kulinarny - ?Świąteczny stół?, wizyta św. Mikołaja z prezentami, kolędy i pastorałki
- godz. 11.00 ? Gwiazdkowe kalambury, quizy, konkursy i atrakcyjne nagrody
- godz. 12.00 ?zakończenie imprezy i życzenia świąteczne.