05
Cz, Gru

?Poznaj dobrą żywność? po podkarpacku

Rzeszów
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Do grona przedsiębiorstw, których produkty oznakowane są znakiem Poznaj Dobrą Żywność - przyznany przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi - dołączył Zakład Cukierniczo-Piekarniczy ?IZA? w Rzeszowie, członek Klastra Podkarpackie Samki. Pełna dokumentacja dotycząca składników i sposobu przygotowania chleba sędziszowskiego żytniego, wpisanego już w maju w 2007 r. na krajową Listę Produktów Tradycyjnych, zajęła kilka segregatorów. Tylko pięć firm z województwa podkarpackiego, m.in. PPM ?Taurus? z Pilzna, ZM ?Jarosław? w Jarosławiu, Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego ?ORZECH? w Kolbuszowej mogą część swoich produktów sygnować tym znakiem.

Chleb sędziszowski żytni nie zmienił swojego smaku i wyglądu od wieków. Nie kruszy się podczas krojenia, a ze względu na starą recepturę wytwarzania ma wyjątkowy smak i długo zachowuje świeżość. Można powiedzieć, że warunkiem zachowania tych cech jest produkcja chleba na żytnim zakwasie piekarskim. Dzięki specjalnie wyizolowanym szczepom bakterii mlekowych i drożdży pieczywo charakteryzuje się najwyższymi walorami smakowymi. Chleb na zaczynie (zakwasie) ma swoisty kwaśny aromat i smak oraz twardą skórkę. Ciasto robi się z mąki, drożdży i kwaśnego mleka z dodatkiem ciepłej wody. Pozostawia się je na kilka godzin do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, piecze się je w piecu.

- Udział w tym programie, to przede wszystkim prestiż, że nasz produkt może uzyskać to wyróżnienie ? mówi Henryk Szczęch z Zakładu Cukierniczo-Piekarniczy ?IZA? w Rzeszowie. ? Wymierną korzyścią są także wspólne działania promocyjne dotyczące produktów oznaczonych znakiem PDŻ, realizowane przy współpracy Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Obecnie znakiem Poznaj Dobrą Żywność oznaczonych jest blisko 500 artykułów pochodzących z 80 firm sektora rolno-spożywczego w Polsce. Znak ten umieszczony na opakowaniu, ma konsumentowi ułatwić odszukanie wśród wielu podobnych produktów, jakie znajdują się na półkach sklepowych tego, który jest wysokiej jakości, bezpieczny oraz smaczny. Kupując produkt z tym znakiem konsument otrzymuje informację o tym, że wybrany przez niego produkt jest wytworzony ze sprawdzonych surowców, że znajduje się w nim niewiele substancji dodatkowych oraz że jest prawidłowo oznakowany. Program Poznaj Dobrą Żywność to program Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który od 2004 r. służy promocji artykułów rolno-spożywczych. Jego głównym celem jest motywowanie producentów i przetwórców działających na rynku Unii Europejskiej do podnoszenia jakości wyrobów, a przez to do zwiększania różnorodności żywności w Polsce i na całym obszarze UE.