21
Cz, Lis

Menu za ?dyszkę? czyli Rzeszowską Noc Restauracji w ramach Europejskiej Nocy Muzeów

Rzeszów
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

17 maja br. (sobota) w ramach Rzeszowskiego Szlaku Kulinarnego odbędzie się Rzeszowską Noc Restauracji, oczywiście jako uzupełnienie Europejskiej Nocy Muzeów. Dziesięć restauracji i barów w centrum miasta zaprasza Rzeszowian z ofertą minimum jednej potrawy za przysłowiową ?dyszkę? czyli 10 złotych (lub taniej). Akcję rozpocznie się o godz. 19.00 i potrwa do godz. 23.00 lub dłużej o ile lokal uzna to za stosowane.

Tego wieczoru mieszkańcy Rzeszowa zwiedzający muzea i placówki kulturalne będą mogli spróbować także wybranych dań z renomowanych i wielogwiazdkowych obiektów kulinarnych, właśnie za przysłowiowe 10 zł. Tak więc 17 maja br. będzie można karmić kulturą duszę, jaki i sztuką kulinarną ciało.

Oferta 10 restauracji biorących udział w akcji ?Danie za dyszkę? (lub taniej):

Bar Szynk Rzeszowski (Rynek 5):

- wszystkie dania jak zawsze w cenie 8 zł

 

Hola Lola Cafe & Pub (ul. Mickiewicza 3):

- kanapka na bogato + gorący napój imbirowy

- żurek rzeszowski z pajdą chleba ze smalcem

 

Restauracja Česká hospoda (Rynek 5):

- gospodzki gulasz piwny z czeskimi knedlikami

 

Restauracja Grzesznicy (ul. 3 Maja 7):

- grillowany filet z kurczaka w sambalu z ręcznie robionymi gnocchi i

surówką wiosenną

- makaron penne w delikatnym sosie z pieczarkami, pomidorem i szpinakiem

 

Restauracja Hotelu Ambasadorskiego (Rynek 13-14)

- kurczak suos-vide z zielonymi szparagami, makaronem i sosem bazyliowym

 

Restauracja Orchidea w Hotelu Prezydenckim (ul. Podwisłocze 48):

- pasztet z dzika z sosem żurawinowo- kminkowym i pieczywem

- sakiewka z kurczaka nadziewana oscypkiem z sosem żurawinowym z łódkami ziemniaczanymi w ziołach

- schab po rzeszowsku z kaszą gryczaną i duetem surówek

- szarlotka na ciepło z gałką lodów waniliowych oraz kawa z ekspresu

- gruszka zabajana w Brandy w sosie kawowym z lodami straciatella oraz kawa z ekspresu

 

Restauracja Patio w Hotelu Grand (ul. ks. Dymnickiego 1a):

- saltimbocca na papardelle z cukinii ze świeżym pesto (popularna włoska potrawa)

 

Restauracja Seta & Galareta (Rynek 10):

- wszystkie dania jak zawsze w cenie 8 zł

 

Restauracja Wesele w Hotelu Bristol (Rynek 20-23):

- pieczone proziaki z wątróbką drobiową, konfiturą z borówek i wiśniówką

 

Stary Browar Rzeszowski (Rynek 20-23):

- żeberka w sosie BBQ podane z purre ziemniaczano-porowym i zasmażaną kapusta z prawdziwkami